Inspiroidu
Ihastu Varkauteen! Saimaan lähiluontoon, historiaan ja teolliseen arkkitehtuuriin.
Varkaus - ihan omanlainen matkakohde
Valloittava Varkaus sijaitsee sopivasti valtaväylien varrella ja meille onkin helppoa poiketa nauttimaan saimaalaisen letkeästä elämänmenosta.
Luonto ja Saimaa ovat osa kaupunkikeskustaa yhdessä teollisuuden ympärille rakennetun, arkkitehtuuriltaan ainutlaatuisen paikalliskulttuurin kanssa.
Varkauden rakennuskantaan ovat ajan saatossa vaikuttaneet myös monet nimekkäät arkkitehdit. Rakennusperinteeseen ovat jättäneet kädenjälkensä mm. Valter ja Ivar Thomé, Karl Lindahl sekä maailman tunnetuimpiin kuuluva arkkitehti, Alvar Aalto.
Vanhan Varkauden alue on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö ja sen rakennuskanta on kokonaisuudessaan suojeltu. Kaupungin rikkaaseen kulttuurihistoriaan pääsee tutustumaan mm. Varkauden oppaiden teemaopastuksissa sekä omatoimisesti Vaelluksia Vanhassa Varkaudessa -elämyskierroksella.
Taipaleen kanava-alueella sijaitsevassa kanavamuseossa voi tutustua vesiteiden ja kanavien historiaan. Aluetta kiertää kanavapolku, jonka opastauluissa on tietoa alueen yli 180-vuotisesta historiasta. Kanava-alueella voi myös seurata veneiden ja laivojen sulutusta nykypäivänä.
Varkaudessa on 1 690 hehtaaria luonnonsuojelualuita, joiden tehtävänä on turvata luontotyyppien ja lajiston moninaisuutta sekä antaa ihmisille mahdollisuus rentoutua ja retkeillä luonnossa.
Kaupungin tuntumassa sijaitsevan luonnonsuojelualueen, Kämärin, luontopolun eläinlajisto on rikas. Alueella elää Varkauden nimikkoeläin saukko ja lahoavat lehtipuut ovat talvisin houkutelleet alueelle myös valkoselkätikan. Ämmäkoskella voi tutustua syksyllä 2022 valmistuneeseen Suomen suurimpaan luonnonmukaiseen ohitusuomaan, jota pitkin uhanalaiset vaelluskalat löytävät jälleen tiensä lisääntymisalueilleen. Linnasaaren kansallispuisto on suomalaista järviluontoa parhaimmillaan. Satojen saarien ja suurten järvenselkien keskellä elää kalasääski ja sympaattinen saimaannorppa.
Saimaan järvimaisemia voi ihailla laivaristeilyllä tai melontaretkellä. Kalastaa voi keskellä kaupunkia Pirtinvirrassa ja ympäristön laajalla 3000 hehtaarin kalastusalueella.
Lisää mielenkiintoisia matkailukohteita löydät sivustoltamme. Tervetuloa viihtymään Varkaudessa!
Vanha Varkaus
Arkkitehtien Varkaus
Luontoelämysten Varkaus
Historiaa
Ruukista kaikki alkoi
Varkaus juhli vuonna 2015 kaupungin teollisuuden 200-vuotista taivaltaan. Vapaaherra Gustaf Wrede sai 20.4.1815 senaatilta luvan perustaa ruukin Huruskosken (nyk. Voimakanava) ja Ämmäkosken läheisyyteen. Ruukin työntekijät asettuivat asumaan tehtaiden välittömään läheisyyteen joko ruukin rakennuttamiin asuinrakennuksiin tai pieniin mäkitupiin lähistön tilojen maille. Asutus ja liike-elämän rakennukset ympäröivät tehdasta varsin vaihtelevassa järjestyksessä ilman suurempia suunnitelmia. 1800-luvulta peräisin olevia rakennuksia Varkauden keskusta-alueella on säilynyt vain muutamia, esimerkkinä Keskuskonttori.
Varkauden kaavoitustyö sai alkunsa 1900-luvun alussa Varkauden ruukin siirryttyä A. Ahlström Osakeyhtiön omaisuuteen ja Walter Ahlströmin noustua yhtiön pääjohtajaksi. Ahlström lähti voimakkaasti kehittämään Varkauden puunjalostusteollisuutta. Ruukin väkimäärä kasvoi voimakkaasti suurten rakennusvuosien myötä. Ruukki vastasi niin kaavoituksesta, kuin asuntopolitiikasta ja myös julkisista tehtävistä Varkauden ollessa vielä ilman kunnallista itsenäisyyttä.
Walter Ahlströmillä oli visio kokonaisesta kaupungista, joka muodostuisi teollisuuslaitosten ympärille. Ahlström osallistui kaupunkinsa suunnitteluun aktiivisesti, hänen pyrkimyksensä oli luoda uudenlainen teollisuusyhdyskunta, jossa kaikki toiminnot olivat osana kokonaisuutta.
A. Ahlström Osakeyhtiö tilasi arkkitehtiveljekset Ivar ja Valter Thomélta Varkauden ensimmäisen asemakaavan vuonna 1913. Kaava vahvistettiin vuonna 1916, siinä teollisuusrakennukset sijoittuivat Huruskosken varrelle ja Pirtinniemeen, hallinto ja palvelut Päiviönsaarelle ja asutus hierarkkisessa järjestyksessä Kommilaan ja Kosulanniemeen. Näitä osia yhdisti Ahlströminkatu, bulevardimainen puistokatu.
Thomén veljesten kaavan pääpiirteet ovat säilyneet edelleen Varkauden kaupunkikuvassa. Heidän työtään jatkoivat muun muassa Karl Lindahl, Carolus Lindberg, Alvar Aalto, Kalevi Väyrynen, sekä Olli Kivinen, aluksi yhtiön ja 1940-luvulta lähtien yhä enemmän kauppalan toimeksiannosta. Varkauden kaupunkikuvasta ovat vastanneet hyvin nimekkäät suunnittelijat, useat heistä ovat suunnitelleet myös monia varkautelaisille tuttuja teollisuus-, hallinto- ja asuinrakennuksia.
Varkauden museoiden Kerroksien kaupunki -näyttely esittelee Varkauden rakennusperintöä sekä kaupunkikuvallista muutosta 1800-luvulta näihin päiviin: saranat.fi/verkkonayttelyt/varkaus/
Tietoa Varkaudesta
Yleistietoa Varkauden kaupungista
- Varkauden kauppala perustettiin vuonna 1929
- Varkaus sai kaupunkioikeudet vuonna 1962
- Asukasluku 31.12.2022 19 764
- Pinta-ala on 524,93 km², josta 139,27 km² on vesistöjä
- Rantaviivaa on 940 kilometriä
Varkaus - Luovaa energiaa Itä-Suomesta
- Kehittyvä, kilpailukykyinen, ympäristöä arvostava ja kansainvälinen teollisuusseutu
- Turvallinen, elinvoimainen ja taloudellisesti vakaa kaupunki
- Moniarvoinen ja innovatiivinen kulttuuri kaupungin ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyön pohjana
Varkaus sijaitsee
- Pohjois-Savon maakunnassa
- Itä-Suomen läänissä
- Valtateiden 5 ja 23 risteyksessä
- Saimaan syväväylän varrella
Varkaudesta on matkaa
- Kuopioon 76 km
- Mikkeliin 88 km
- Joensuuhun 118 km
- Jyväskylään 125 km
- Helsinkiin 317 km
Varkauden nimi
Varkaus. Nimi kummastuttaa pientä kulkijaa, eikä suuri kulkijakaan kenties selvää saa varmuudella siitä miksi nimi on sellainen, eikä myöskään siitä kuka antoi sen.
Mutta moni taitaa olla siitä yhtä mieltä, että nimi on alkujaan lappalaisten kieltä: VYÖRKÄ. Ja jos uskoo vähääkään historian maikkaa, tuo hieno sana tarkoittaa jotain kätköpaikkaa.
Jännittävää. Niinpä niin! Mitä kätköön kätkettiin?
Karvahattu, polttopuita, pelikortit, hirven luita, korvaläpät, väliseinä, polvisukat jäätyneinä, jousipyssy, vauvan tuti, hanhensulka – kuti-kuti lato, sato, kastemato, taikka Ämmäkosken pato, nuoli, tuoli, irtonenä. Niin ja kaikkein viimeisenä tulee mieleen AARRE! Ja jos se on aarre, tietenkin, mielelläni sen löytäisin.
Mutta kun ei ole aarrekarttaa, mistä aarrebussi starttaa? Uimahallin edustalta? Pirtinvirran sillan alta? Tumin nakkikioskilta? Rautakaupan rappusilta? Ei se bussi mistään starttaa, kun ei ole aarrekarttaa. Voi suora, mutka ja kaarre! Silti Varkaudessa on aarre!
Ja jos etsii ihan tarkasti, löytää ajatuksen raikkaan: Se aarrehan on kätketty tänne ihan joka paikkaan. Kun lähtee sitä etsimän parasta aloittaa itsestään. Se aarre olet sinä. Niin ja myöskin minä. Ja se löytyy kyllä, kun vain pysytellään ystävinä.
Jukka Itkonen
Kartat ja esitteet
Varkauden seudun matkailuesite
Loma Savossa 2023 – Varkauden seudun matkailuesitteeseen on koottu alueen tärkeimmät matkailupalvelut. Siinä ovat mukana myös Joroisten, Leppävirran ja Pieksämäen tiedot. Tutustu sähköisiin versioihin ja valitse mieluisaa ohjelmaa lomallesi:
Loma Savossa – Varkauden seutu 2023 / suomenkielinen
Nauti Varkaudesta hyvällä mielellä
Ota talteen vinkit vastuulliseen matkailuun:
Vastuullisen matkailijan opas / Visit Saimaa
Sähköiset kartat
Alvar Aalto Varkaudessa
Kalevi Väyrynen Varkaudessa
Karl Lindahl Varkaudessa
Thomén jäljillä Varkaudessa
Pyöräile taiteeseen – Varkauden ulkotaideteokset -kierrokset