Hyppää pääsisältöön

Tapahtumaa toteuttamassa

Vanhan Varkauden Taiteiden Yön yhteisöllinen ja monipuolinen ohjelma rakentuu varkautelaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyön tuloksena. Vuoden 2023 Taiteiden Yössä on mukana noin 30 toimijaa yhdistyksistä yrityksiin!

 

Taidekeskus Väinölä Taidekeskus Väinölä sijaitsee 110 -vuotiaassa rakennuksessa koivujen katveessa  Varkauden keskustassa. Kolmessa galleriahuoneessa järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä läpi vuoden. Väinölässä nähtävillä laaja peruskokoelma grafiikkaa ja maalauksia. CAFE-Galleriassa voit levähtää ja virkistäytyä. Ammattitaitoinen kehystämö palvelee kehysasioissa ja myymälästä löytyvät taiteilijatarvikkeet sekä julisteet. Kesällä 2023 Väinölässä Iloa... Naivistit Muistot kantavat 65 naivistin näyttely 19.8.2023 asti. Taiteiden Yönä Könönpellon Martat ry keittävät kahvit ja paistavat mainiot vohvelit Väinölän pihapiirissä. (Kuva: Taidekeskus Väinölä).

Taiteilijatalo Taideniitty on Vanhan Varkauden idyllisessä puutalokorttelissa toimiva taiteilijoiden ja vierailijoiden elämyksellinen kohtaamispaikka. 107-vuotiaasta "Niittylä II:sta", entisestä työläistalosta on kehittynyt oikea taiteilijatalo ja kulttuurikeskus. Talossa on taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia ympäri vuoden.​ 750 m2 kokoisessa rakennuksessa on kausikahvila Fifty-Fifty Café Niittylä, galleria, kaksi taiteilija-ateljeeta, taiteilijakoteja, kansainvälistä residenssitoimintaa ja yhteisateljee. Yhteisateljeesta löytyy mm. taidegrafiikan prässi ja välineistöä sekä maalaustelineitä. Taideniitystä löytyy myös ihastuttavat ja persoonalliset majoitustilat; residenssi Aurinko ja residenssi Niitty sekä kokoustila Kortteeri. Taiteiden Yössä taiteilijatapaamisia Vinha Jonnan ateljeehen ja Leena Mäki-Patolan studiolla osoitteessa Satakunnankatu 7, sekä Johanna Ahon Live! -taideinstallaation toteutus. (Kuva: Taideniitty).

Lastenkulttuurikeskus Verso Lastenkulttuurikeskus Verso on Varkauden kaupungin alaisuudessa toimiva, kuntien muodostama verkostomuotoinen lastenkulttuurikeskus. Verkoston muodostavat hallinnoijakaupunki Varkauden lisäksi Heinäveden, Hirvensalmen, Joroisten, Juvan, Leppävirran, Pertunmaan, Rantasalmen ja Sulkavan kunnat. Jäsenkuntien lisäksi Verso toimii hankkeissa ja tarjoaa palveluita myös muilla alueilla. (Kuva: Lastenkulttuurikeskus Verso).

Onnistuksia tarjoaa Taiteiden Yön iltaan lempeää liikettä keholle ja mielelle. Asahi Nordic ohjaaja Sirpa Jyräs-Ikonen kertoo, että Asahi on suomaisten kehittämä liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikille. Se perustuu koko kehoa avaaviin, venyttäviin ja voimistaviin liikesarjoihin. Jos etsit rauhoittumista, Asahin pariin voi hiljentyä. Asahi opettaa ergonomiaa arjen askareisiin ja sillä on helppo aloittaa liikunta. Asahi sopii erilaisille taiteilijoille, kuten muusikoille ja näyttelijöille, jotka käyttävät kehoaan työnsä instrumenttina. Asahia tehdään aina omien kykyjen, kunnon ja liikkuvuuden mukaan, Asahiin voit tulla aina sellaisena kuin olet. LavisLeidit on hyväntuulen ja iloisen mielen harrastusryhmä Varkauden Eläkeläisissä. Illan tanssi on yllätyksellinen ja tempaa myös yleisön mukaansa! (Kuva: Sirpa Jyräs-Ikonen).

Varkauden museot on kekseliäs teollisuusperintöä tallennustyössään painottava museo, joka toimii aktiivisesti yhdessä yhteisönsä ja yleisönsä kanssa ympäristöjään monilla tavoilla hyödyntäen. Varkauden museoihin kuuluvat Varkauden kulttuurihistoriallinen museo, Varkauden taidemuseo ja Taipaleen kanavamuseo. Varkauden museot on Varkauden kaupungin omistama museo, jonka tallennustehtävänä on varkautelaisen kulttuuriperinnön tallentaminen. Pääpainopiste tallennustyössä on Varkauden teollinen historia sekä teollisen yhteisön historia. (Kuva: Varkauden museot).

Warkaus-seura ry on vuonna 1956 perustettu kotiseutuyhdistys, joka vaalii omaleimaisen ja monipuolisen kotikaupunkimme kulttuurihistoriallista perintöä sekä rakennettuja kulttuuriympäristöjä. Keskuspaikkana yhdistyksellä on Varkauden vanhin rakennus, vuonna 1859 piirilääkäri Hällströmille Varkauden Ruukin toimesta rakennettu talo, Kotiseutukeskus Tyyskä. Warkaus-seura toteuttaa erilaisia kotiseutu- ja kulttuuritapahtumia yksin sekä yhdessä muiden aktiivisten varkautelaisyhdistysten kanssa. Taiteiden Yössä Warkaus-seura toimii yhteistyössä Hodari-Pojat Ny ja Warkaus Rock -tapahtuman kanssa. (Kuva: Warkaus-seura ry).

Soisalo-opisto on mukana tapahtumassa KuvataidekoulunTanssikoulun sekä Senioriteatterin upeilla ohjelmilla. Kuvataidekoulu tarjoaa taiteen perusopetusta kaikenikäisille taiteesta kiinnostuneille. Kuvataidekoulussa tehdään monipuolisesti kuvataidetta eri tekniikoilla, välineillä ja materiaaleilla sekä pääset nauttimaan tekemisen ilosta. Soisalo-tanssikoulussa pääset harrastamaan tanssia eri lajeissa taiteen perusopetuksen yleisen tai laajan oppimäärän mukaan. Senioriteatterissa yhdistyvät sana ja kuva, liike ja ääni. Senioriteatteri sopii kaikille, jotka haluavat käyttää luovuuttaan ja toimia yhdessä ryhmän kanssa. Keskeistä opetuksessa on sanallinen ja kehollinen ilmaisu. (Kuva: Soisalo-opisto).

Harri´s Food Factoryn tuotteiden mausta huokuu Savo ja Suomi. Kokki ja yrittäjä, Harri Pynnönen ei kelpuuta pieneen ruokatehtaaseensa muita kuin kotimaisia, mieluiten vielä ihan lähellä kasvaneita raaka-aineita. Harri valmistaa kaiken käsityönä. Harri´s Food Factoryn järvikala- ja kirjolohituotteet lähtevät jälleenmyyntiin ja ravintoloihin. Myös Harrin Längmaninkadulla sijaitsevan ravintolan ja kiertävän Street Food -katuruokavaunun herkut tehdään Harri´s Food Factoryssa. Taiteiden Yössä Harri´s Food Factory tarjoaa myös kulttuuriherkkuja: tarjottimella DJ Mika Aro ja Duo Anssi Huotarin ja Joxi Reijosen Let´s Rock sekä Nino Tolvasen yhteisöllinen katutaideteos! (Kuva: Harri´s Food Factory).

Taipaleen kanavamuseo sijaitsee Varkaudessa Taipaleen kanava-alueella. Vuoksen vesistöön, Pohjois-Savon reitille sijoittuva Taipaleen kanava on toimiva syväväyläkanava. Alueella sijaitsee myös 1840 valmistunut museokanava. Kanavamuseon perusnäyttely Via Canalia kertoo Pohjois-Savon kanavarakentamisen historiasta ja vesiliikenteestä. Kanavamuseon kesänäyttelynä Pääosassa puvustus - Varkauden teatteri 110 vuotta -näyttely. Taipaleen kanavalla palvelee ainutlaatuinen Musiikkikahvila Kukkakeidas, jossa voit nauttia tuoreista, paikan päällä tehdyistä leivoksista, klassisesta musiikista sekä pääset ihastelemaan pupuja, kanoja ja lampaita. (Kuva: Taipaleen kanavamuseo).

Kirja-Varkaus ry on kirjoittamisesta ja lukemisesta kiinnostuneiden yhdistys. Mukaan yhdistykseen ja sen toimintaan ovat tervetulleita kaikki kirjallisuuden ystävät. Kirja-Varkauden perusajatuksena on edistää aktiivista kirjoittamista ja lukemista. Yhdistys järjestää erilaisia tilaisuuksia, näistä esimerkkinä ovat kuukausittain järjestettävät Lukupiiri ja kirjallisuusillat. Yhdistys järjestää myös kirjoituskilpailuja ja kirjailijavierailuja. (Kuva: Kirja-Varkaus).

Varkauden Kuvataideyhdistys ry on toteuttamassa jo perinteeksi muodostunutta muotokuvapiirustuspajaa Varkauden museoilla myös vuonna 2023. Kuvataideyhdistyksen tarina on saanut alkunsa vuonna 1949, kun joukko innokkaita kuvataiteen harrastajia perustivat yhdistyksen työväenopistossa toimineen piirustuksenopettajan innoittamana. Varkauden Kuvataideyhdistys onkin Suomen vanhimpia taideseuroja. Yhdistyksen perustarkoituksena on tukea kuvataiteen harjoittajia, järjestää taidenäyttelyjä sekä kehittää ja syventää taideharrastusta ja taiteen ymmärrystä paikkakunnalla. Varkauden Kuvataideyhdistys ylläpitää näyttelytoimintaa, järjestää taideretkiä, taidekursseja ja tapahtumia. Yhdistys järjestää myös taidekursseja vuosittain. (Kuva: Varkauden museot).

Warkautelaiset ry:n tarkoitus on Varkaudessa toimivien yritysten, yhdistysten ja julkisyhteisöjen, sekä kaikkien toimialueella asuvien ihmisten yhteistoiminnan edistäminen, jäsentensä yleisen aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin lisääminen, sekä heidän tietojensa ja taitojensa kohottaminen.  Yhdistys on perustettu 2018 ja se toimii vapaaehtoisvoimin. Warkautelaiset ry:n alla toimii neljä toimintaryhmää, jotka osallistavat ja kannustavat tekemään yhdessä. Ryhmiä ovat Kulttuuri-toimintaryhmä, VarkausNYT-ryhmä, Äidit Varkaudessa -ryhmä ja Osallisuus-toimintaryhmä. Mieleisen toiminnan kautta löydät merkityksellistä tekemistä arkeen ja pääset verkostoitumaan samankaltaisten ihmisten kanssa. Taiteiden Yössä mukana Kulttuuri-toimintaryhmä. (Kuva: Warkautelaiset ry).

AVA Galleria on Helena Cardoson 1.6.2023 avaama taidegalleria Ahlströminkadulla Pankkitalossa. Gallerian ensimmäisenä taidenäyttelynä on Maaria Märkälän Pink Champange -näyttely. (Kuva: Helena Cardoso)

Eero Hyvärinen esittelee laajaa ja monipuolista tuotantoaan ateljeessaan Antinpuistossa osoitteessa Antintpuisto 8 ja voipa hän välillä laulaa vieraiden iloksi. (Kuva: Vesa Moilanen).

Kuvataideterapeutti Tuula Kokkonen ohjaa Taiteiden Yössä Wäinölä Areenalla Sytyslanka -minitaidetyöpajan. Toteutus ensisijaisesti henkilökohtaisena nonstop-työskentelynä, oman työpajanvaraus avajaisten yhteydessä. Henkilökohtainen minitaidetyöpaja, joka tarjoaa hetkeksi mahdollisuuden pysähtyä ja rauhoittua uudenlaisen, luovan tekemisen ääreen ja saada aikaan taideteos, jonka voi ottaa mukaan muistoksi. Ohjaukseen sisältyy materiaalit, tekniikan esittely, työskentely ja purku keskustellen. Sopii yksin tai ystävän kanssa tehtäväksi, pareille ja perheille, kerrallaan 1–4 osallistujaa / 15 min. ( Kuva: Tuula Kokkonen).

Sivun alkuun