Ulkoilu
Varkauden upea luonto kauniineen järvimaisemineen tarjoaa ulkoilu mahdollisuuksia iltapäivälenkille tai vaikka kokopäivän retkelle!
Lintutornit

Ruokojärven lintutorni
Matkaa Varkauden keskustasta on noin 5 km. Henkilöautojen pysäköintialueelta (metsäautotien päässä) on tornille matkaa n. 0,3 km. Väylä on osittain pitkospuupolkua. Metsäautotien huono-kuntoisuuden vuoksi suositellaan autot pysäköimään jo Kiertotien ja Teollisuuskadun risteykseen, josta matkaa lintutornille on n. 2 km. Kuusi metriä korkea torni on tukeva ja sinne mahtuu noin 15 henkilöä kerrallaan. Tornin edustalla sijaitsee viihtyisä laavu.
Lintutornin sijainti
Katso täältä Timo Heinosen kuvat lintujen syysmuuton seurantatapahtumasta 25.9.2011 Ruokojärven lintutornilla.

Mulan lintutorni
Mulajärven itärannalla sijaitsevalle lintutornille vie polku Mekaanisen Musiikin ”Museon” vierestä, matkaa on n. 200 m ja se soveltuu myös liikuntarajoitteisille. Tornista voi nähdä mm. kaulushaikaran ja ruskosuohaukan, jotka pesivät lähistöllä.
Lintutornin sijainti
Ulkoilureitit ja luontopolut

SUOSITTUJA ULKOILUREITTEJÄ- JA LUONTOPOLKUJA
Heinämäen ulkoilureitti
Heinämäen ulkoilureitti lähtee aivan Varkauden keskustasta Rajakadun Huruslahden puoleisesta päästä. Reitti etenee rantoja pitkin Vattuvuorelle ja sieltä edelleen Honkapirtin ulkoilumajan kautta Heinämäkeen. Heinämäen reitti on pituudeltaan 15 kilometriä ja se on merkitty hyvin maastoon ja valaistu Honkapirtille saakka. Voit kiertää reitin maastopyöräillen, patikoiden tai hiihtäen.
Härkämäen luontopolku
Härkämäen observatorion tontilla Kangaslammilla on noin 1300 m pitkä luontopolku, jossa on tiedeaiheisia tehtävärasteja. Härkämäen maasto on oiva paikka tehdä retkiä sulan maan aikana patikoiden tai talvella vaikkapa lumikenkäillen.
Kotkanpolun luontopolku
Joroisissa sijaitseva 7 kilometrin pituinen Kotkanpolun luontopolku kulkee Kotkatharjun maastoissa, jotka ovat osin suojeltuja. Vierailu tällä luontopolulla on todella hieno kokemus ympäri vuoden, sillä jokainen vuodenaika tuo maisemaan oman sävynsä ja tuoksunsa.
Kämärin luontopolku
Kämärin uudet sillat rakennettiin 2021 viherkäytävien yhdistämistä ajatellen ja mahdollistamaan kulkua monipuolisesti koskialueella. Näiden siltojen kautta pääsee kulkemaan kahden kosken Kattilakosken ja Linnakosken ylitse. Lisäksi alueelle aloitetaan tekemään kesällä 2022, kaloille sopiva luonnonkoskea jäljittelevä nousuväylä ja kutualue.
Kaunis Kämärin saari sijaitsee Ämmäkosken ja historiallisen Taipaleen kanava-alueen välissä. Luontopolku johtaa lehtipuuvaltaisessa lehdossa koskimaisemiin siltojen ylitse, jotka ylittävät kaksi koskea. Reitti jatkuu siltojen jälkeen oikealle pitkin vanhempaa siltaa myötäillen rantaa. Polku päätyy Rehnströminkadulle jäähallien läheisyyteen.
Kämärin luonto on monipuolinen ja eläinlajisto on runsas. Varkauden nimikkoeläin saukko elää alueella ja lahoavat lehtipuut ovat talvisin houkutelleet alueelle myös valkoselkätikan. Ämmänkoskessa ja Kämärinkoskessa on oma hyönteis- ja kalamaailmansa. Puromainen Kämärinkoski on lohikalojen nousua varten rakennettu luonnonmukainen kalatie.
Esittely & video Kämärin luontopolulta / Outdooractive
*Pituus 4,4 km, arvioitu kulkuaika 1 t 10 min, vaativuustaso helppo
*Aloitus- ja parkkipaikka on Navitaksen pysäköintialue, Wredenkatu 2
*Ei talvikunnossapitoa
*Huomioitavaa: Ämmäkosken pato säännöstelee kosken juoksutusta automaattisesti ja veden pinnan korkeus saattaa vaihdella äkillisesti. Liikkuminen kuivana olevan kosken uomassa ei ole turvallista. Alueella on kameravalvonta. Koskikalastuslaituri reitin pohjoisrannalla on tarkoitettu ainoastaan kalastusseuran käyttöön. Laituri voi olla liukas.
Melontareitit
Varkauden monipuoliset vesistöt tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet retkimelontaan. Vaihtoehtoina ovat Soisalon kierto tai Varkaus-Leppävirta-Suonenjoki -reitti. Molempien reittien varrelta löytyy hyvin rantautumispaikkoja.
Orinoron rotko
Soisalon saaressa Mustinmäessä Leppävirralla sijaitseva Orinoron rotko on suosittu koko perheen matkailukohde, joka ei jätä ketään kylmäksi. Orinoron rotkon pituus on noin 100 m ja syvyys suurimmillaan lähes 20 m. Rotkon pohjalla pulppuaa lähde ja lumi ja jää säilyvät siellä kesäkuulle saakka. Vierailija voi itse valita 3 kilometrin ja 7 kilometrin retkeilyreitin välillä.
Peisin kunto- ja luontopolku
Harjurannan Joenmäenvuorella sijaitseva 4,3 kilometrin pituinen Peisin kunto- ja luontopolku kiertelee Harjurannan luontokirkon ja laavun läheisyydessä, joten kävelyllä on helppo piipahtaa samalla myös näissä kohteissa. Luontopolulla on jyrkkiä nousuja ja laskuja, joten maasto on osittain vaikeakulkuista.
KARTTOJA ULKOILUREITEISTÄ:
Ulkoilumajat ja laavut
Varkaudessa sijaitseva Honkapirtti on Varkauden Ladun omistuksessa ja on vuokrattavissa tilaisuuksiin. Se sijaitsee pari kilometriä 5-tietä Sorsakoskelle päin Osmajoen rannalla ja sen ohessa on myös mukava rantasauna.
Honkapirtti-Heinämäki -ulkoilureitiltä Sorsakoskelle päin sijaitsee Suojalan laavu, joka on sopiva taukopaikka patikka- ja hiihtoretkikohde.
Katso video uudistuneesta Honkapirtistä täältä!
Peisin Laavu
Harjurannan Kyläyhdistyksen ylläpitämä Peisin laavu sijaitsee Joenmäenvuorella Harjurannalla noin 15 km päässä Varkauden keskustasta. Tältä laavulta on upeat näköalat, sillä Joenmäenvuori kohoaa 174 metrin korkeuteen. Laavun lähellä on myös kaunis luontokirkko sekä luontopolku.
Lisätietoa: Harjurannan Kyläyhdistys ry
Laavulle ja luontokirkolle johtavalla tiellä ei ole talvikunnossapitoa.