Museokohteet Varkaudessa
Mekaanista musiikkia, tatuointikulttuuria ja värikästä Varkauden historiaa! Lähde unohtumattomalle museokierrokselle Varkauteen.
Varkauden Museot
Varkauden museoiden näyttelytilat sijaitsevat Päiviönsaaressa, Ivar ja Valter Thomén suunnittelemassa ja vuonna 1914 valmistuneessa entisessä tehtaan hotellissa. Museon alakerran salissa on vaihtuvia historia- ja taidenäyttelyitä.
Tutustu museon MuseoPuotiin, josta voit löytää oivia tuotteita itsellesi tai lahjaksi!
Vapaa pääsy.
Tutustu myös:
saranat.fi – Kulttuuriympäristö verkossa
Piipun juurella – Varkauden, Forssan ja Valkeakosken museoiden yhteinen kokoelmatietokanta
Thomén jäljillä Varkaudessa (tarinasoitin.fi)
Varttuva ja vaurastuva Varkaus – Opaskartta ja mobiilisovellus Kalevi Väyrysen rakennuksiin
Varkauden Museot
Wredenkatu 5 A, 78250 Varkaus
puh. 040 769 1010
museot@varkaus.fi
Mekaanisen Musiikin Museo
Mekaanisen Musiikin Museo on Varkauden ykkösnähtävyys, joka kuuluu lajissaan Euroopan parhaimpiin ja mainitaan ulkomaisissa matkaopaskirjoissa Top 10 -vierailukohteena Suomessa. Mekaanisen Musiikin Museon vauhdikkaalla ja hauskojen tarinoiden siivittämällä opastuskierroksella esitellään noin 400 ihmeellistä instrumenttia, jotka ovat esillä aikakausiensa mukaan sisustetuissa suurissa saleissa.
Soitinkokoelma on hämmästyttävä; soittorasiat, automaattipiano
ja -orkesterit, viulut ja haitarit sekä posetiivit pienestä pöytämallista aina
valtaisaan Amadeukseen saakka. Mahtavin kaikista on maailman suurin
orkestrioni, 75 soittajan Popper Goliath. Vuosittain museon väki kunnostaa
näyttelyyn uusia laitteita. Museolla asustaa myös papukaija Iivo.
Opastettu museokierros kestää noin tunnin verran, joten viimeiselle kierrokselle tulijoiden toivotaan saapuvan paikalle tuntia ennen sulkemisaikaa.
Mekaanisen Musiikin Museo
Pelimanninkatu 8
78850 Varkaus
puh. 050 590 9297
info@mekaanisenmusiikinmuseo.fi
www.mekaanisenmusiikinmuseo.fi
Robinsonin Tatuointimuseo
Suomen, ja itse asiassa ehkä koko maailman ainoa tatuointimuseo sijaitsee Leppävirralla ja Varkaudessa! Pääset tutustumaan tatuoimisen historiaan museon valtavan kokoelman kautta – kuvia ja välineistöä on esillä kattoa myöten. Toinen museon perustajista, Liverpoolista kotoisin oleva William Robinson on kerännyt tatuoinnin historia-aineistoa kymmeniä vuosia ja museossa on esillä myös harvinaisuuksia.
Suosittelemme ehdottomasti opaskierrosta – kokoelman keränneen Willy Robinsonin tarinat (englanniksi) ovat vertaansa vailla! Museon yhteydessä on myös tatuointistudio.
Robinsonin Tatuointimuseo
Savontie 117
puh. 040 848 3371
Taipaleen kanava-alue ja Kanavamuseo
Taipaleen kanava-alue on mainio kesäinen päiväretkikohde, jossa voi tutustua 180-vuotiaaseen vanhaan kanavaan ja Kanavamuseoon. Kanavan historiaan voi tutustua myös aluetta kiertävän Kanavapolun infotauluilta. Mielenkiintoista on myös seurata veneiden ja laivojen sulutusta toiminnassa olevan kanavan partaalla.
Kanavamuseon perusnäyttelyssä ”Via Canalia” on esillä muun muassa Taipaleen kanava-alueen pienoismalli vuodelta 1905 ja kanavatornin vanha kalusto. Lisäksi museossa voi tutustua kanavan toimintaan virtuaalisulutuksen muodossa. Nähtävissä on myös elokuvat ”Taipaleen kanava, vilkas vesiväylä”, johon on koostettu erilaisia tapahtumia – uittoa, höyrylaivaregattaa, kanavajuhlia – Varkauden vesiltä, sekä ”Kalakukko”, varkautelaisten matka Kalakukkolotjalla lähivesille kalastelemaan ja marjastamaan.
Kanavamuseo ja kahvila terasseineen ovat avoinna kesä-, heinä- ja elokuussa päivittäin klo 10-18. Muulloin museo palvelee ryhmiä tilauksesta. Taipaleen maisemissa voi myös nauttia kahvit viehättävässä Musiikkikahvila Kukkakeitaassa.
Taipaleen kanavamuseo
Taipaleen kanava, Kanavakatu 1
78250 Varkaus
puh. 044 444 2366
taipaleen.kanavamuseo@varkaus.fi
Kangaslammin koti- ja koulumuseo
Kangaslammin koti- ja koulumuseoa ylläpitää Kangaslammin kyläyhdistys. Koti- ja koulumuseon rakennuksella on takanaan mielenkiintoinen historia, sillä se on rakennettu edellisen vuosisadan vaihteessa ja siinä on toiminut aikaisemmin mm. Adolf Markkasen kauppa, kahvila, meijeri, poliisin virka-asunto ja kunnantoimisto. Museo on avoinna viikonloppuisin klo 10-15. Museon yhteydessä toimii pieni kahvio.
Kangaslammin koti- ja koulumuseo
Kangaslammintie 1
79480 Kangaslampi
Koti- ja koulumuseoasiain yhteyshenkilö ja museon esittely aukioloaikojen ulkopuolella:
Olli-Pekka Kähkönen, olli-pekka.kahkonen@hotmail.com
puh. 045 104 9664
Varkauden Kotiseutukeskus
Paul Wahlin tehtaat rakennutti vuonna 1858 Varkauden Kotiseutukeskuksen kiinteistön tehtaanlääkärinä toimineelle Sannfrid Theofron Hällströmille. Hällströmin nuorimman pojan, Johannes (Hannes) Hällströmin v. 1942 kirjoittamissa muistelmissa olevan pohjapiirroksen mukaan päärakennuksessa oli seitsemän huonetta, mm tohtorin vastaaottohuone ja odotushuone. Rakennuksen suuntaisena virtasi Wahlin virta, jonka rannalla oli uimahuone.
Rouva Anna Hällström nautti luonnosta. Pihapiirissä oli paitsi keittiöpuutarha, niin myös kukkapenkkejä ja koristepensaita. Erikoisuuksia olivat pihanurmikolle kylvetyt kasvit, joiden siemenet olivat Johanneksen opiskelutoverit tuoneet Helsingistä kasvitieteellisestä puutarhasta. Harvinaisuudet olivat kasvaneet vielä v. 1941!
Hällströmillä ja hänen vaimollaan Anna Katarina Lovisa Hällströmillä oli neljä poikaa. Molempien sukujen musiikkiperinne jatkui talossa vilkkaana. Sannfrid musisoi paljon poikiensa kanssa ja Anna-vaimo opetti pianonsoittoa herrasväen lapsille. Talo toimi aikansa terveyskeskuksena ja monessa mielessä myös paikkakunnan musiikki- ja kulttuurikeskuksena.
Nykyään kiinteistö kuuluu Warkaus-seura ry:lle ja toimii Kotiseutukeskuksena. Entisen lääkärin asunnon ja väentuvan ulkoasu on saatettu alkuperäisen mallin mukaiseksi. Talossa toimii Ravintola erilaisten tilaisuuksien, kokousten, perhejuhlien, päivittäisten ruokailujen ym. pitopaikkana.
Varkauden Kotiseutukeskus
Wredenkatu 4, 78250 Varkaus
puh. (017) 552 8889
info@varkaus-seura.fi