Vanha Varkaus
Parempi kuin luulet tietäväsi.
Kesäinen Vanha Varkaus tarjoaa kattauksen elämyksiä niille, jotka eivät tyydy tavanomaiseen
Kesäinen Vanha Varkaus puhuttelee aitoudesta ja rosoisuudesta viehättyvää elämysten etsijää. Varkauden teollinen historia alkaa vuodesta 1815, ja Vanha Varkaus onkin löytö erityisesti niille, jotka etsivät hieman poikkeavaa, autenttista kokonaisuutta. Täällä teitä odottaa kiehtova ristiriita, joka syntyy, kun teollisuus, kulttuuri, luonto sekä uusi ja vanha elävät tiiviissä vuorovaikutuksessa keskenään.
Vanhan Varkauden vetovoima ei perustu säihkeeseen ja suureellisuuteen, ja joka sellaista etsii, on tullut väärään paikkaan. Kohteena kesäkuukausien Vanha Varkaus sopii erityisesti niille, jotka jo hallitsevat kotimaan kesän perustason ja kaipaavat seuraavalta kohteeltaan syvyyttä. Olisiko Vanha Varkaus kohteenne jo tänä kesänä?
Vanhan Varkauden kesässä kulttuurimatkailija yöpyy menneessä ajassa
Vanhan Varkauden on viime vuosina löytänyt erityisesti kulttuuriväki, sillä tapahtumien koti Warkaus-sali sijaitsee alueella ja perinteikäs, 110-vuotias Varkauden Teatteri on sekin vain lyhyen kävelymatkan päässä. Kävellen onkin helppo liikkua alueella, ja lisäksi alueella voi tehdä kierroksia myös Kalakukko-katujunalla. Vanha Varkaus onkin kasvattanut suosiotaan erityisesti niiden kulttuurimatkailijoiden keskuudessa, jotka yhdistävät elämykseensä illallisen lisäksi yhden tai kaksi yötä Vanhassa Varkaudessa majoittuen.
Idyllisessä ja arvokkaassa puutalo- ja tehdasmiljöössä rakennukset ovat jo itsessään kulttuurielämys. Olipa majoitusvalintasi alueella sitten tasokas Hotelli Oscar, budjettimatkailijan kukkarolle sopivat idyllinen Vanha Postitalo tai puutalokorttelissa sijaitsevan Taideniityn residenssit, ovat kaikki Vanhan Varkauden kulttuurielämykset aivan kävelymatkan päässä yöpymispaikoista. Kesäyö on kuin tehty nautiskelulle, ja mikä sen mukavampaa, kuin palata lehmusten reunustamaa bulevardia puhtaiden lakanoiden väliin hyvien unien pariin ja herätä maittavalle aamupalalle.
Makunautintoja ja sykähdyttäviä elämyksiä
Vanha Varkaus tarjoilee toisistaan poikkeavia ravintolaelämyksiä, sillä siinä missä vehreän miljöön keskellä suojellussa, yli satavuotiaassa tehdasruokalarakennuksessa sijaitseva Ravintola Kaks Ruusua henkii arvokasta nostalgiaa, yllättää Trattoria Keskuskonttori informaalisuudellaan: kotikutoinen ja viipyilevä tunnelma kutsuu viihtymään ilman turhaa pönötystä. Keskuskonttori tarjoilee myös jännitystä, sillä lounaalla menu on usein yllätys ja esillä saattaa olla vaikkapa perämoottorinäyttely!
Varkauteen houkuttaa kesäiselle yön yli -reissulle myös Taidekeskus Väinölä, jonka Naivistit-kesänäyttelyssä vierailee vuosittain 10 000 kävijää. Väinölän lisäksi yhteisöllinen taiteilijatalo Taideniitty on ihastuttava vierailukohde! Vanha Varkaus esittelee vierailijoilleen myös runsaan kattauksen kulttuuriperintöä, sillä Varkauden museot tarjoaa läpileikkauksen historiasta aina nykypäivästä menneeseen. Mekaanisen musiikin museo johdattaa soittopelien historiaan, ja toimiipa täällä myös tatuointimuseo! Perheen pienimpiäkään ei sovi unohtaa, ja tästä pitää huolen Vekara-Varkaus-festivaaliviikko.
Kiehtovat ristiriidat kutsuvat kesäisiin kulttuuriympäristöihin
Miniloma Vanhassa Varkaudessa on kesäloman kohokohta. Kaupunkipyörät rullaavat keveästi kulttuuriympäristöstä toiseen, ja pyöräillen onkin helppo piipahtaa virkistymään luontoon ja koskimaisemaan Kämärin silloilla, Taipaleen kanavalle kanavamuseoon tai nauttimaan mummolatunnelmasta kesäkahvilaan – Musiikkikahvila Kukkakeitaaseen.
Huvittaisiko teitä maakuntamatkailla tulevana kesänä Keski-Savon sydämeen ja viivähtää Vanhassa Varkaudessa? Jos kiehtovat ristiriidat ja tavanomaisesta poikkeava kiinnostavat, kannattaa tutustua tekstistä linkattuihin kohteisiimme. Tänne pääsee joka vehkeellä, ja jos oikein tykästytte, löytyy meiltä nähtävää muillekin vuodenajoille! Tervetuloa!
PS. Nyt lisätyn todellisuuden avulla Vanhaan Varkauteen
Varkauden museoiden ja Vanha Varkaus – Uusi suunta -hankkeen toteuttama Vaelluksia Vanhassa Varkaudessa -kävelykierros julkaistiin syksyllä 2022. Vanhan Varkauden paikat ja henkilöt heräävät kierroksella eloon lisätyn todellisuuden (AR) keinoin.
Uusi elämysreitti toimii Salmi AR -sovelluksessa. Reitin varrella olevat infotaulut toimivat lisätyn todellisuuden sisällön herätteinä. Sovelluksen avulla saat kierroksen AR-sisällöt käyttöösi, mutta perinteisempiin tapoihin tottuneille reitti on kuljettavissa myös paperisen kartan ja infotaulujen avulla.
Vanha Varkaus – Kesäisempi kuin luulitkaan
Vaelluksia Vanhassa Varkaudessa -elämyskierros odottaa kokijaansa
Vanhan Varkauden valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö kertoo tarinaa, jonka monet vaiheet ja juonenkäänteet eivät avaudu ensisilmäyksellä. Vaelluksia Vanhassa Varkaudessa on elämyskierros, joka tuo tarinat eloon.
Reitin voi kiertää perinteiseen tapaan pelkän paperikartan avulla, joita tulee saataville museoiden lisäksi mm. matkailualan yrityksiin. Parhaan kokemuksen saa kuitenkin käyttämällä maksutonta Salmi AR -sovellusta kuulokkeiden kanssa joko älypuhelimella tai tabletilla.
Lisätyn todellisuuden sisällöt (AR) aktivoituvat kohteiden lisäksi missä vain skannaamalla kartan kuvat sovellusta käyttäen. Äänisisällöt sen sijaan aktivoituvat sovelluksessa vain kohteen läheisyydessä.
Elämyskierros on saatavilla suomeksi ja englanniksi, ja siihen voi tutustua ympärivuotisesti. Reitin pituus on noin 3,5 kilometriä, alkaen kaupungintalolta ja päättyen Kosulanniemeen. Kierrokseen on hyvä varata aikaa noin tunnin verran.
Vaelluksia Vanhassa Varkaudessa sisältää kartan ja kylttien sisältämien kuvien ja tekstien lisäksi animoituja videoita, 3D-mallinnuksen sekä äänikerrontaa. Salmi AR -sovellus toimii useimmilla mobiililaitteilla, myös ilman verkkoyhteyttä, kun sisältöpaketti on valmiiksi ladattu laitteelle.
Lataa sovellus Androidille Google Play -sovelluskaupasta
Lataa sovellus iPhonelle/iPadille App Storesta
Vanhan Varkauden historia
Luonto on antanut Varkaudelle edellytykset niin asukkaiden täällä olla ja elää, kuin myös teollisten toimintojen sijaintipaikaksi. Varkauden sijainti runsasvetisten ja riittävän putouskorkeuden omaavien koskien äärellä sekä metsäalueiden keskellä on ollut kuin luotu erityisesti metsäteollisuuden harjoittamista varten. Varkaudessa on ollut luontaiset edellytykset puuraaka-aineen saantiin, vesivoiman käyttöön voimanlähteenä sekä kuljetuksiin vesiteitse. Luonnonvaroista myös järvimalmi on ollut oleellisessa asemassa Varkauden teollisen kehityksen alkuvaiheessa.
Varkaus mainitaan Savoa koskevissa asiakirjoissa jo vuonna 1526, jolloin Pekka Kolehmainen ilmoitti myyneensä Varkauden tilan Erik Flemingille 20 Riian markasta. Tila oli ollut tiettävästi asuttu jo 1400-luvun lopulla. Fleming oli tuon ajan merkkimiehiä, ja hänen omistuksessaan tilasta tuli tiettävästi Savon ensimmäinen rälssitila, eli verovapaa maa. 1500-luvun puolivälissä tila jakautui ensin kahdeksi ja sittemmin useammaksi erilliseksi tilaksi. Nykyisen Kosulanniemen, Kommilan ja Päiviönsaaren alueen omistivat vuoden 1561 verollepanomaakirjan mukaan Paavo ja Heikki Kosonen.
Päiviönsaaressa toimi 1700-luvun lopulla armeijan varasto, ja myöhemmin sinne perustettiin laivastotukikohta, Laivalinna, jolloin alue otettiin kruunun haltuun. Suomen siirryttyä Venäjän alaisuuteen tukikohta lopetettiin, mutta Laivalinnan väen käsityöläiset ja osa sotilaista jäivät alueelle, siirtyen myöhemmin ruukin henkilökuntaan.
Vapaaherra Gustaf Wrede, jonka yhteydet kiertyivät useampaakin kautta Varkauteen, sai nimittäin 20.4.1815 senaatilta luvan perustaa ruukin Huruskosken (nyk. Voimakanava) ja Ämmäkosken läheisyyteen Päiviönsaareen. Valtio luovutti maan hänelle ilman korvausta ja täydellä omistusoikeudella. Siitä lähtien Päiviönsaari onkin seurannut tehtaan omistusta.
Varkauden ruukki aloitti toimintansa suurin suunnitelmin ja toivein vuonna 1820, mutta tulokset olivat vähäisiä, sillä lähijärvien malmi oli huonolaatuista. Wreden uraauurtava työ herätti kuitenkin suurliikemiesten kiinnostuksen. Helsinkiläinen Erik Johan Längman ja viipurilainen Paul Wahl ostivat ruukin ja siihen liittyvät tilat vuonna 1834. Heillä oli tavoitteena perustaa ruukkitoiminnan rinnalle laaja sahaliike, myös konepajan rakentamista esitettiin. Längman toimi ruukin hoitajana, mutta hänenkään aikanaan toiminta ei lähtenyt nousuun. Längman velkaantui yhtiökumppanilleen ja pian ruukki siirtyi Wahlin haltuun.
Ruukki eli nousukautta vielä 1800-luvun lopulla, mutta vuonna 1907 yritys joutui vaikeuksiin, kun Venäjän ministerineuvosto päätti, ettei valtion tilauksia enää anneta suomalaisille konepajoille. Velkainen Paul Wahl & Co päätyi myymään ruukin Ahlström Oy:lle, joka suuntasi huomion puunjalostusteollisuuteen, jolle Varkauden sijainti olikin ihanteellinen.
Menestyäkseen Ahlströmin oli huolehdittava muistakin kuin teollisista investoinneista. Metsäteollisuuslaitosten lisäksi rakennettiin teitä ja siltoja sekä asuntoja ja erilaisia tiloja työläisiä ja virkailijoita varten. Yhtiö vastasi myös sairaanhoidosta, koulutoimesta, seurakuntatyöstä, kirjastosta, palokunnasta, yleisestä järjestyksestä ja sosiaalihuollosta.
Tehtaan kasvu sai aikaan sen, että Varkauden väkiluku lisääntyi ja siitä alkoi tulla enemmän ”kaupunkimainen”. Walter Ahlström tilasi Valter ja Ivar Thomélta vuonna 1913 Varkauden ensimmäinen asemakaavan.
Kaavassa teollisuusrakennukset oli sijoitettu Huruskosken varrelle ja Pirtinniemeen, hallinto ja palvelut Päiviönsaarelle sekä asutus ympäröiville alueille Kommilaan ja Kosulanniemeen. Alueita yhdisti yhdyskunnan keskusakselina leveä, lehmusrivistöin istutettu puistokatu Ahlströminkatu, joka antoi alueelle urbaanin leiman.
Puutarhakaupunki-ihanteiden mukaan rakennetulle Kommila-Kosulanniemen asuinalueelle rakennettiin myös yhdyskunnan moderni kirkko. Asuntojen sijoittelu noudatti sääty-yhteiskunnan hierarkiaa: tehtaan johto asui omalla alueellaan, samoin kuin virkamiehet, mestarit ja työntekijät.
Vuonna 1923 ryhdyttiin tehtaan toimesta toteuttamaan Päiviönsaaren asemakaavaa, jolloin keskuskonttorin edustalle luotiin puisto kukkaistutuksineen, tehtiin maansiirtotöitä ja istutettiin lisää Saksasta tuotuja lehmuksia. Tuolloin useissa yhteyksissä tähdennettiin, että ”sekä tehdasrakennuksissa että asuintaloissa on koetettu huomioonottaa esteettisiä vaatimuksia”.
Varkauden kauppalan perustaminen vuonna 1929 vapautti tehtaan monista julkisen hallinnon tehtävistä, mutta silti osa jäi pitkäksi aikaa tehtaan hoiviin. Vuoden 1962 alusta Varkaudesta tuli kaupunki. Suuri muutos Varkauden tehtailla tapahtui vuonna 1987, kun tehtaat siirtyivät Ahlströmilta Enso-Gutzeitin omistukseen. Ahlström vaikutti Varkaudessa vielä 2000-luvun alussa, kunnes siirsi loputkin toimintonsa muualle Suomeen.
Tänään Varkaus on kehittyvä, kilpailukykyinen, ympäristöä arvostava ja kansainvälinen korkean teknologian kaupunki. Kaupungin katukuvassa näkyy vahvasti teollinen kulttuuriperintö, eikä pelkästään kadunnimissä, sillä rakennuskantaan ovat ajan saatossa vaikuttaneet monet nimekkäät arkkitehdit kuten mm. Valter ja Ivar Thomé, Karl Lindahl sekä Alvar Aalto. Vanhan Varkauden alue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö ja sen rakennuskanta on kokonaisuudessaan suojeltu.
Lähteet / Lue lisää:
Immonen Mari ja Melaranta Hanna-Kaisa: Kerroksien kaupunki. Varkautelaisten rakennettu menneisyys. Varkauden museon julkaisuja 9. 2011
Itkonen Hannu: Tehtaan klubilta teollisuusklubille. Varkautelaisen klubitoiminnan kahdeksan vuosikymmentä (1919–1999). 2003
Melaranta Hanna-Kaisa: Matkaopas Varkauden teollisiin ympäristöihin. Varkauden museon julkaisuja 10. 2019
Moilanen Pentti: Varkauden teollisuus 175 vuotta. Varkauden museon julkaisuja IV. 1991
Soikkanen Hannu: Varkauden historia. 1963
Alueen kartta
Vanha Varkaus -alue on Varkauden historian ydinalue. Aluetta halkoo Ahlströminkatu, jonka varrelle sijoittuu kolme valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY-alue).
Vanha Varkaus on teollisen kulttuuriperinnön tutustumiskohde ja siellä sijaitsee Varkauden kulttuuri-, hotelli- ja ravintolaelämän keskittymä. Vanha Varkaus levittäytyy myös RKY-alueen ulkopuolelle, sillä sen ”satelliitteina” toimivat Varkauden teatteri, Mekaanisen musiikin museo, Varkauden Wanha Asema, Kinkamon Aalto sekä Taipaleen kanava.
