Hyppää pääsisältöön

Vanha Varkaus

Parempi kuin luulet tietäväsi.

Kesäinen Vanha Varkaus tarjoaa kattauksen elämyksiä niille, jotka eivät tyydy tavanomaiseen

Kesäinen Vanha Varkaus puhuttelee aitoudesta ja rosoisuudesta viehättyvää elämysten etsijää. Varkauden teollinen historia alkaa vuodesta 1815, ja Vanha Varkaus onkin löytö erityisesti niille, jotka etsivät hieman poikkeavaa, autenttista kokonaisuutta. Täällä teitä odottaa kiehtova ristiriita, joka syntyy, kun teollisuus, kulttuuri, luonto sekä uusi ja vanha elävät tiiviissä vuorovaikutuksessa keskenään.

Vanhan Varkauden vetovoima ei perustu säihkeeseen ja suureellisuuteen, ja joka sellaista etsii, on tullut väärään paikkaan. Kohteena kesäkuukausien Vanha Varkaus sopii erityisesti niille, jotka jo hallitsevat kotimaan kesän perustason ja kaipaavat seuraavalta kohteeltaan syvyyttä. Olisiko Vanha Varkaus kohteenne jo tänä kesänä?

Vanhan Varkauden kesässä kulttuurimatkailija yöpyy menneessä ajassa

Vanhan Varkauden on viime vuosina löytänyt erityisesti kulttuuriväki, sillä tapahtumien koti Warkaus-sali sijaitsee alueella ja perinteikäs, 110-vuotias Varkauden Teatteri on sekin vain lyhyen kävelymatkan päässä. Kävellen onkin helppo liikkua alueella, ja lisäksi alueella voi tehdä kierroksia myös Kalakukko-katujunalla. Vanha Varkaus onkin kasvattanut suosiotaan erityisesti niiden kulttuurimatkailijoiden keskuudessa, jotka yhdistävät elämykseensä illallisen lisäksi yhden tai kaksi yötä Vanhassa Varkaudessa majoittuen.

Idyllisessä ja arvokkaassa puutalo- ja tehdasmiljöössä rakennukset ovat jo itsessään kulttuurielämys. Olipa majoitusvalintasi alueella sitten tasokas Hotelli Oscar, budjettimatkailijan kukkarolle sopivat idyllinen Vanha Postitalo tai puutalokorttelissa sijaitsevan Taideniityn residenssit, ovat kaikki Vanhan Varkauden kulttuurielämykset aivan kävelymatkan päässä yöpymispaikoista. Kesäyö on kuin tehty nautiskelulle, ja mikä sen mukavampaa, kuin palata lehmusten reunustamaa bulevardia puhtaiden lakanoiden väliin hyvien unien pariin ja herätä maittavalle aamupalalle.

Makunautintoja ja sykähdyttäviä elämyksiä

Vanha Varkaus tarjoilee toisistaan poikkeavia ravintolaelämyksiä, sillä siinä missä vehreän miljöön keskellä suojellussa, yli satavuotiaassa tehdasruokalarakennuksessa sijaitseva Ravintola Kaks Ruusua henkii arvokasta nostalgiaa, yllättää Trattoria Keskuskonttori informaalisuudellaan: kotikutoinen ja viipyilevä tunnelma kutsuu viihtymään ilman turhaa pönötystä. Keskuskonttori tarjoilee myös jännitystä, sillä lounaalla menu on usein yllätys ja esillä saattaa olla vaikkapa perämoottorinäyttely!

Varkauteen houkuttaa kesäiselle yön yli -reissulle myös Taidekeskus Väinölä, jonka Naivistit-kesänäyttelyssä vierailee vuosittain 10 000 kävijää. Väinölän lisäksi yhteisöllinen taiteilijatalo Taideniitty on ihastuttava vierailukohde! Vanha Varkaus esittelee vierailijoilleen myös runsaan kattauksen kulttuuriperintöä, sillä Varkauden museot tarjoaa läpileikkauksen historiasta aina nykypäivästä menneeseen. Mekaanisen musiikin museo johdattaa soittopelien historiaan, ja toimiipa täällä myös tatuointimuseo! Perheen pienimpiäkään ei sovi unohtaa, ja tästä pitää huolen Vekara-Varkaus-festivaaliviikko.

Kiehtovat ristiriidat kutsuvat kesäisiin kulttuuriympäristöihin

Miniloma Vanhassa Varkaudessa on kesäloman kohokohta. Kaupunkipyörät rullaavat keveästi kulttuuriympäristöstä toiseen, ja pyöräillen onkin helppo piipahtaa virkistymään luontoon ja koskimaisemaan Kämärin silloilla, Taipaleen kanavalle kanavamuseoon tai nauttimaan mummolatunnelmasta kesäkahvilaan – Musiikkikahvila Kukkakeitaaseen.

Huvittaisiko teitä maakuntamatkailla tulevana kesänä Keski-Savon sydämeen ja viivähtää Vanhassa Varkaudessa? Jos kiehtovat ristiriidat ja tavanomaisesta poikkeava kiinnostavat, kannattaa tutustua tekstistä linkattuihin kohteisiimme. Tänne pääsee joka vehkeellä, ja jos oikein tykästytte, löytyy meiltä nähtävää muillekin vuodenajoille! Tervetuloa!

PS. Nyt lisätyn todellisuuden avulla Vanhaan Varkauteen

Varkauden museoiden ja Vanha Varkaus – Uusi suunta -hankkeen toteuttama Vaelluksia Vanhassa Varkaudessa -kävelykierros julkaistiin syksyllä 2022. Vanhan Varkauden paikat ja henkilöt heräävät kierroksella eloon lisätyn todellisuuden (AR) keinoin.

Uusi elämysreitti toimii Salmi AR -sovelluksessa. Reitin varrella olevat infotaulut toimivat lisätyn todellisuuden sisällön herätteinä. Sovelluksen avulla saat kierroksen AR-sisällöt käyttöösi, mutta perinteisempiin tapoihin tottuneille reitti on kuljettavissa myös paperisen kartan ja infotaulujen avulla.

Vanha Varkaus – Kesäisempi kuin luulitkaan

Sivun alkuun