Ämmäkoski
Koskikalastusta ja luontoelämyksiä keskellä kaupunkia.
Ämmäkoski virtaa keskellä Varkauden kaupunkia Unnukan ja Saimaan Haukiveden vesistöjen välissä. Helposti saavutettava koskialue sijaitsee Päiviönsaaren ja Kämärin luonnonsuojelualueen lomassa lähellä Vanhaa Varkautta.
Ämmäkoski on tunnettu arvokkaana kalakeitaana jo 1500-luvulta lähtien, jolloin Varkaudessa toimi myös Olavinlinnan alainen kruununkalastamo. Koski säilyi liki luonnontilaisena 1900-luvun alkuun saakka, kunnes koski padottiin ja vesi valjastettiin energian tuotantoon.
Tänä päivänä Ämmäkoski on Suomen suurimpia koskia, joka on vesitetty ja kunnostettu ympäristövirtaaman avulla. Koskialueella on tehty viime vuosina laajoja kalataloudellisia kunnostustöitä. Koskeen on valmistunut marraskuussa 2022 Suomen suurin luonnonmukainen ohitusuoma, jota pitkin uhanalaiset vaelluskalat löytävät jälleen tiensä lisääntymisalueilleen. Sata vuotta padottuna ollut koski on nyt avautunut vaelluskaloille – niin myös kalastajille.
Ämmäkoskella on mahdollisuus kalastaa vuoden ympäri rauhoitusaikaa (1.9.-30.11.) lukuunottamatta. Kalasaaliiksi koskesta nousee taimenta, harjusta, järvi- ja kirjolohta sekä kuhaa. Huomaathan, että järvitaimen, järvilohi ja harjus ovat koskialueella täysrauhoitettuja ja pyydetyt kalat on vapautettava. Kalastus painottuu muihin kalalajeihin.
Ulkopuolisille kalastajille myydään kolme kalastuslupaa vuorokautta kohden. Ämmäkosken kalastuslupia voi ostaa ostaluvat.fi-palvelun kautta.
Ämmäkosken äärellä voi kokea upeita luontoelämyksiä paitsi kalastuksen, myös ulkoilun ja virkistyksen merkeissä. Kalastuspäivän kruunaa esimerkiksi kierros Kämärin luonnonsuojelualueen luontopoluilla. Koskien kuohuja voi ihailla uusilta Kämärin silloilta.
Kalastussäännöt
- Kalastusvuorokausi alkaa klo 12.00 ja päättyy 11.59. Vuorokauden lupa maksaa 50 euroa. Lupia on myynnissä yhteensä 3 kpl / vuorokausi, jonka lisäksi Warkauden Urheilukalastajilla on käytössään 3 lupaa / vuorokausi. Lisäksi kaupunki on vesialueen omistajana pidättänyt oikeuden 2 lupaan / vuorokausi.
- Sopimuksen voimassaoloajan järvitaimen, järvilohi ja harjus ovat koskialueella täysrauhoitettuja, kalastus toteutetaan lohikalojen osalta Catch & Release -periaatteella ja kalastus painottuu muihin kalalajeihin.
- Kalastus on kielletty Ämmäkosken koko koskialueella 1.9.-30.11 välisenä aikana.
- Kalastaja saa käyttää yhtä (1) vapaa, jossa on yksi siima. Vavan on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla, enintään kahden metrin päässä. Vapaa ei saa jättää yksin pyyntiin. Koski- ja virta-alueilla ootto-onki on kielletty.
- Ämmäkosken koskialueella saa käyttää ainoastaan väkäsettömiä koukkuja. Vavassa saa käyttää enintään kahta yksihaaraa koukkua, (joiden välinen etäisyys vähintään 50cm.) Suurin sallittu koukkukoko #2 jonka kita on kuitenkin max 11mm.
- Kalastus koskialueella on lopetettava, kun veden lämpötila nousee yli 20 C.
- Koski- ja virta-alueilla on kiellettyä käyttää syöttitahnaa, silikonipalloja tai luonnonsyöttejä, kuten toukkia, matoja, katkarapuja tai täkykaloja. Veneestä tapahtuva kalastaminen ei ole sallittua. Myös verkot, katiskat ja pitkäsiimat sekä muut seisovat pyydykset ovat kiellettyjä.
- Kalastaja on lupaa vastaan velvoitettu pitämään kirjaa ja ilmoittamaan tiedot pyydetyistä saaliskaloista sekä vapautetuista kaloista. Ohjeet saa luvanostamisen yhteydessä.
- Kalastajalla on oltava valtion kalastuksenhoitomaksu suoritettuna.
- Kalastajat liikkuvat alueella omalla vastuulla. Varkauden kaupunki ei vastaa alueella sattuneista vahingoista.
Kämärin ja Ämmäkosken kalastuskieltoalueet
Katso kalastuskieltoalueen kartta PDF-tiedostona
Kalalajit ja kiintiöt
- Järvitaimen ja järvilohi ovat koskialueella täysrahoitettuja, kalastus toteutetaan Catch & Release -periaatteella ja kalastus painottuu muihin kalalajeihin.
- Kuha: (Alamitta 42 cm) Kiintiö 3 kalaa / vuorokausi.
- Kirjolohi: Kiintiö 3 kalaa / vuorokausi.
Istutustoiminta Ämmäkoskella toteutetaan yhteistyössä Varkauden kaupungin, kalatalousviranomaisen, Varkauden urheilukalastajien, Haukiveden kalatalousalueen ja Varkauden alapuolen velvoitea-lueiden osakaskuntien kanssa. Istuttamisella pyritään tukemaan ensisijaisesti Järvitaimenen, Järvilohen ja Harjuksen luontaista lisääntymistä. Koskialueelle ei istuteta kirjolohta.
Historiaa
Varkauden kalarikkaat vesistöt ja kosket houkuttelivat kalastajia seudulle jo kauan ennen vakituisen asutuksen syntymistä. Erityisesti koskien lohet, joita lähivesillä ei muualla juuri esiintynyt, vetivät kalastajia puoleensa.
Kalaisat kosket kiinnostivat aikanaan myös Ruotsin kruunua, ja Kustaa Vaasa julistikin erämaiden kuuluvan ”Jumalalle, kuninkaalle ja Ruotsin kruunulle”. Varkauteen syntyi Olavinlinnan alaisuudessa toiminut kruununkalastamo 1500-luvulla, ja myös kalastusoikeuden katsottiin kuuluneen kruunulle. Koskiin istutettiin lohta ja tehtiin erityisiä lohenkasvatusaltaita. Varkauteen saapui kalastusretkikuntia kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä kutuaikaan. Saaliina oli pääasiassa lohi ja siika sekä jonkin verran haukea, säynäviä, lahnoja, ahvenia ja särkiä.
Varkauden kosket kertovat tarinaa Varkauden teollisesta historiasta. Koskien voima valjastettiin 1700-luvulla myllyjen käyttöön, joka edelsi Varkauden ruukin eli teollisuuden syntyä vuonna 1815.
Varkauden ruukin aikoihin puolet kalastamosta kuului ruukille. Paul Wahl & Co:lla oli Varkaudessa 1800-luvun jälkipuoliskolla oma kalastaja, joka pyydysti lohta Ämmäkoskesta tehtaan johdon ruokapöytiin. Tässä työssä tukikohtana toimi Kalapirtti, yksi Varkauden vanhimmista rakennuksista.
Lohien pyytäminen oli 1800-luvulla sallittua vain erikoisluvalla, jonka sai maksamalla vuosimaksun työväen sairausapukassaan. Lupia myönnettiin tehtaan virkailijoille sekä vieraileville kalastajille koti- ja ulkomailta. 1800-luvulla erityisesti englantilaisia urheilukalastajia vieraili kesäisin runsaasti alueella. Erikoisluvallakin sai käyttää vain onkea, muiden pyydysten käyttö oli sallittu vain tehtaan omalle kalastajalle.
Teollistumisen jälkeen koskialueen ja sen saaret omisti A. Ahlström Oy. Vuoteen 2022 asti koskialueen kalastusoikeus oli vuokrattu Warkauden Urheilukalastajat ry:lle. Nykyisin vesialueen omistaa Varkauden kaupunki.
Alueen palvelut ja nähtävyydet
- Koskialueelta löytyy laavu tulipaikkoineen sekä pöytiä ja penkkejä eväshetkeä varten.
- Vanha Varkaus -alueen ravintola-, majoitus- ja kauppapalvelut sijaitsevat noin 300 metrin päässä Päiviönsaaressa.
- Julkinen WC Varkauden uimahalli Ilopisarassa (huomioithan kesän aukioloajat).
- Kaunis Kämärin saari sijaitsee Ämmäkosken ja historiallisen Taipaleen kanava-alueen välissä.
- Paikoitus Navitas Taitotalojen pysäköintialueella Ämmäkosken puoleisessa reunassa osoitteessa Wredenkatu 1-3.
Ämmäkoski-hanke
Ämmäkosken ennallistamishankkeen avulla on mahdollistettu Pohjoismaiden mittakaavassa ainutlaatuinen virtavesien kokonaisuus. Varkauden kaupungin keskellä sijaitseva Ämmäkoski on vesitetty ympäristövirtaaman avulla ja kunnostettu laajasti vaelluskaloja ajatellen. Vuonna 2022 padon ohi rakennettiin luonnonmukainen uoma, jota pitkin vaelluskalat pääsevät lisääntymisalueilleen Unnukkaan ja Kallaveteen. Uhanalaisten kalojen käyttöön palautui yli 750 neliökilometriä vesistöjä, jonne niillä on ollut yli sadan vuoden ajan rajalliset mahdollisuudet vaeltaa.
Ämmäkosken ennallistamishanke on osa vaelluskalojen luontaista elinkiertoa edistävää maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-ohjelmaa, jossa parannetaan vaelluskalojen elinolosuhteita ja palautetaan vaelluskalakantojen luontaista lisääntymistä Suomen virtavesissä. Hanketta rahoittavat ja ohjaavat maa- ja metsätalousministeriön sekä WWF:n lisäksi Varkauden kaupunki, Stora Enso Oyj, Pohjois-Savon ELY-keskus ja hankkeen päätoteuttaja Navitas Kehitys Oy.